Sidor

tisdag 17 december 2019

Zombienudister
Nudist Colony of the Dead var en film jag blev intresserad utav när jag först hörde talas om den via The Cinema Snobs (kolla på hans utvärdering här) vlog på sidan channelawesome. Jag ville direkt utforska filmen mer efter hans visning med kommentarer då väldigt udda och konstiga filmer fascinerar mig. Oftast så brukar det alltid finnas en förklaring bakom dem och allt som oftast är udda och konstigt just inte det om man tar sig en närmare titt eftersom man kommer närmare till att kanske förstå någonting. Nå väl så tog jag då och beställde denna juvel för snart tio år sedan för att jag bara måste se den. Jag har recenserat den på min egen blogg RilleVonPesten när det begav sig och efter den gången så tittade jag och Davve på filmen vid ett tillfälle. Nu har tiden gått och jag såg om den för några veckor sedan och jag tänkte att det vore tid för en vidare utvärdering utav filmen.

Man skulle kunna kalla den för filmen som skulle blivit en film som blev en musikal och som sen blev en film. Grejen var den att Marko Pirro (Deathrow gameshow, 1987, Rage of Innocence, 2014) ville göra en film om ett nudistläger som tog självmord och gick igen som Zombies. Det gjorde han också 1991 i Super 8-formatet men kvalitén blev så dålig för att ge ut så han lämnade den åt sidan. 1995 så gjorde han en pjäs baserad på filmens manus och efter det fick han idén att ändå ge ut filmen. För att kunna göra det så gick han igenom scen från scen och på några ställen så ersatte han hela scenen och på vissa andra så ändrade han allt från färgsättning till ljus för att det ändå skulle vara något så när synkat för att bli en helhet. Tur är det för mig som verkligen gillar att kolla på sådant som andra skulle kunna kalla för skräp, vilket det också är på sitt sätt, men jag tycker ändå att det finns charm i det och så även i denna juvel, om man frågar mig.

Vad är det då vi har att göra med här egentligen? Jo jag skulle säga att vi har en musicalfilm med en hel del ganska dåliga men klatschiga låtar som jag ändå har lärt mig gilla med tittningarna. ”Inkie Dinkie do da Morning”, ”God gonna show us the way” och den lokala sheriffens rap tillhör favoritlåtarna ihop med ledmotivet som heter likadant som filmen och när låten spelas får


vi höra åska- och blixteffekter som låter som i den animerade serien utav He-Man från sent 80-tal då Adam förvandlar sig. Vi får också ganska så stereotypiska ungdomar som ska vara syndiga och botas genom ett religiöst läger med bibellära på temat.
Filmen bjuder på ”nakna” zombies som har sina egna karaktäristiska utseenden. Håller fortfarande på och undrar om Miss Druple är mer hemsk som levande eller Zombie? Som zombie är hon i alla fall mycket mer hemsk än den stereotypiska varianten i andra filmer som till exempel Dawn of the Dead och som människa är hon bara hemsk med sina otroligt äckliga hängpattar som är skrynkliga och uttömda samt att hennes ansiktsform i båda versionerna får en att undra hur vanskapt man kan vara. Av zombiesena är annars min favorit den tyska porrskådisen med mustasch som när han var levande var blond och som zombie har dem försökt bevara det något sånär. Av ungdomarna så är mina favoriter Billy McRighteous som går runt med en bibel som han konstant läser och citerar ur samt kastar sig efter då den slängs iväg av andra. Ytterligare favoriter är rednecks bröderna Mucky och Stokes som allt som oftast är dummare än vad den andre tänker. Juan Tu som blir galen på Billys alla bibelcitat och referenser är lätt en stor humoristisk del utav filmen. Några utav effekterna vid dödstillfällena är ganska bra för att vara på denna amatörmässiga nivå. Särskilt den då underkroppen fortsätter springa har dem fått till bra.

Emellanåt tänker jag att det finns en religiös underton i filmen med tanke på slutet men vidare så är jag ännu mer skeptisk till det då det nog snarare är tvärtom att tanken är att religion inte ska lägga sig i så mycket i människors liv. Utöver det så tycker jag att den borde ses utav många mest för att den säger en del om vad en film skulle kunna vara. Det behöver inte alltid vara så perfekt. Marko drömmer om att en dag göra en re-make på sin egen film med dagens teknik och det skulle vara kul att se hur det skulle bli. Däremot skulle säkerligen en hel del utav charmen försvinna och det är rätt så synd. För det är ju att det är dåligt gjort på sina ställen och långt ifrån perfekt som är en del utav filmen. Man ser den för det och ambitionen att hellre göra en film än att inte och dessutom skita i hur bra det blir. Dock så ville Marko göra en film med bättre kvalité i scenerna. Det var därför han fixade till allt för att den skulle kunna ges ut. För all del ska du nu ta och se den om du kommer över den. Jag är i alla fall oerhört nöjd med att äga ett exemplar utav den. Nu väntar vi på en re-make för en Inkie Dinkie do da Morning.