Sidor

tisdag 15 oktober 2019

El Camino: A Breaking Bad Movie (2019) recension
Det är nu 6 år sedan vi såg det sista avsnittet av tv-serien Breaking Bad. Nu ville regissören Vince Gilligan som regisserade 5 avsnitt av serien samt 6 avsnitt av spin-offen Better Call Saul (2015-2018) visa hur det gick för Jesse Pinkman efteråt. Är det någonting fansen av serien har frågat efter, och är den värdig Breaking Bad-namnet? Allt blir inte alltid så lyckat när man väntar så länge.

El Camino: A Breaking Bad Movie (2019) tar som sagt vid där sista avsnittet av tv-serien slutade, och visar vad som hände efter att Jesse (Aaron Paul) ströp Todd Alquist (Jesse Plemons) med sina handbojor. Han flyr med Todds El Camino-bil och hamnar snart hos sitt gamla gäng bestående av två stoners och smågangsters, Skinny Pete (Charles Baker) och Brandon "Badger" Mayhew (Matt L. Jones). Dessa två hjälper Jesse med pengar, husrum och mat, och en lång och skön dusch där han får flashbacks till vad som hände ute på Todds farm där han var tillfångatagen.
AWESOME!


Jesse vill starta ett nytt liv i Alaska, och då han behöver pengar så kom han på att Todd hade en massa undangömda pengar i sin lägenhet båda besökt vid ett tillfälle. Då Todd nu är död och lägenheten står tom så var det lika bra att leta igenom den. Men han är dock inte ensam om att leta efter pengarna.

Vi får se gamla kära karaktärer så som bland andra Ed Galbraith (Robert Forster), Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) och Walter White (Bryan Cranston) i både flashbacks och "nutid" under några kortare scener. Jag hade hemskt gärna ha sett lite mer av Jesses flickvän Jane (Krysten Ritter), men det man bjöds på var en fin scen. Handlingen är förvånandsvärt spännande och jag sitter vid vissa scener på helspänn, speciellt då Jesse letar efter pengarna. Fotot är riktigt snyggt och påminner mycket om filmningen i Breaking Bad, vilket ju inte var helt oväntat. Musiken med bland annat Dr. Hooks “Sharing the Night Together” och "Call Me the Breeze” med Lynyrd Skynyrd gav en skön stämning, och inte minst ska Dave Porter ha en eloge för det nervpirrande soundtracket. Filmer som tar vid några år efter att tv-serien den bygger på avslutats har inte alltid blivit så bra, det kan man inte minst sagt säga om Entourage (2015). Det här känns som ett bra och värdigt avslut där Aaron Paul fick visa sina skådespelartalanger. Han imponerade. Kolla in den på Netflix vet jag!