Sidor

måndag 20 maj 2019

The Nutcracker and the Four Realms (2018) recension

AWESOME!


Det är julaftonskväll och familjen Stahlbaum ska fira den hemma hos mammans far. Mamman som sedan ett tag sen gått bort ger dem tre syskonen i familjen varsin julklapp. Clara (Mackenzie Foy) får ett nötformat skrin som bara en sorts nyckel passar till. Väl hos morfar, Drosselmayer (Morgan Freeman), får barnen leta efter sin julklapp var av Claras leder fram till en mystisk värld där allt inte tycks stå rätt till.

Denna Lasse Hallström- och Joe Johnston-regisserade film i Disneys produktion är oerhört snygg i kombon animation och riktiga vyer och miljöer. Men mycket i filmen är i ett filter som ger sken utav att man verkligen är i sagornas värld på riktigt. Även dem små  detaljerna i den verkliga världen så som diligensen, lyktor och gator etcetera får en att känna att det vankas sagor lång värld och för denna sorts film tycker jag att det är bra då filmen är baserad på en gammal saga ifrån  början utav 1800-talet. Jag upplever att filmen har ett långsamt tempo även fast det händer  mycket i den och att den har en hel del action.  Jag vet inte om det har att göra med att det  just är en saga och berättas delvis på det sättet  eller om det är för att den inleds rätt  långsamt? (Bör tilläggas att det är bra  långsamt och inget annat då rätt mycket är nödvändigt för handlingen). Det kan säkert  vara en kombination. Om inte så kan jag tycka att handlingen är lite förutsägbar på vissa ställen och det är lite lätt att lista ut vad som  ska hända. Skådisarna sköter sig bra och Mackenzie Foy är utmärkt som den nyfikne,  kloka och uttråkade Clara. Morgan Freeman  är alltid Morgan Freeman och med det menas bra men jag tänker ibland att han nästan spelar samma typ utav roll men det gör han ju bra  och sedan trollbinds man utav hans röst. Keira Knightley funkar också bra som en lismande  och lömsk Suger Plum med ett ändamål i  sikte. Helen Mirren som Mother Ginger känns äventyrlig och i detta fall är det ett gott betyg då hon känns oberäknelig och listig men lojal. Filmens bästa insats kommer från Jayden  Fowora-Knight som nötknäppar-soldaten Philip. Han är lojal, rädd, förväntansfull och Mackenzie Foy är utmärkt som den nyfikne, kloka och uttråkade Clara. Morgan Freeman  är alltid Morgan Freeman och med det menas bra men jag tänker ibland att han nästan spelar samma typ utav roll men det gör han ju bra  och sedan trollbinds man utav hans röst. Keira Knightley funkar också bra som en lismande  och lömsk Suger Plum med ett ändamål i  sikte. Helen Mirren som Mother Ginger känns äventyrlig och i detta fall är det ett gott betyg då hon känns oberäknelig och listig men lojal. Filmens bästa insats kommer från Jayden  Fowora-Knight som nötknäppar-soldaten Philip. Han är lojal, rädd, förväntansfull och  förvirrad men utvecklar ett mod under filmens gång och det levereras med tveklös äkthet.

Nutcracker innehåller några intressanta  karaktärer utöver dessa så som dem flummiga Clownmimarna som får en lite att tänka på en kombination utav Pingvinens och Jokerns underhuggare från Batman Returns (1989) och Batman (1989). Den sammansatta  Råttkungen ser mäktig ut och leds utav denna  världs charmigaste råtta. De två klantiga nötknäpparsoldaterna, vars namn jag inte  kommer ihåg (inte ens med hjälp), finns med  för att vara någon form utav extra komik men i mina ögon sköter filmen det hur bra som helst utan dessa två för den sakens skull så känns dem bara som utfyllnad och lägger inte till något extra för filmens räkning. I grund och botten utöver att det är en sagofilm så är denna films riktiga tema att familjen är viktig.

Håll ihop och stötta varandra vad som än händer och med mod och självförtroende så kan man göra det mesta. Jag tycker definitivt  du ska se denna film om du vill ha en liten bortglömd saga i form utav en jul- och  familjefilm. Klart sevärd.
AWESOME!


Från att ha haft små roller i The Conjuring, Insterstellar och dem två sista Twilight-filmerna får här Mackenzie Foy sin första huvudroll som 18-åring. Jag tycker hon gör rollen som Clara Stahlbaum briljant. Hennes minspel och kroppsspråk visar sorg, glädje, styrka och rädsla på ett väldigt övertygande sätt. Hon är otroligt charmig och jag ser fram emot att se henne i fler huvudroller framöver.

Vi får även se en till sockersöt kvinna, nämligen Keira Knightley i en rolig roll som den hyperaktiva och oberäkneliga Sugar Plum. Det märks att hon har kul i rollen, med sin pipiga röst ätandes av sitt eget hår bestående av sockervadd. Jag får en känsla av att hon får släppa loss lite från alla kostymdramafilmer hon gjort genom åren. Här har vi förvisso också mycket kostymer, där samtliga skulle passa in i en Army of Lovers-video på 90-talet. En snubbe tillomed ser ut och beter sig lite som Alexander Bard. Det visuella uppskattar jag riktigt mycket, från det färgglada slottet till skurken Mother Gingers (Helen Mirren) miljö med finurliga statyer och tjockt dimmbelagda Cirkus-landskap som Clara beger sig ut i tillsammans med nötknäckararmén. Här fick jag lite skräckfilmsvibbar. The Nutcracker, Philip (Jayden Fowora-Knight) var lätt att tycka om med sitt charmiga leende.

När jag såg trailern på förhand hade jag väntat mig en betydligt barnsligare och gladare film, men likt den gamla sagan som filmen bygger på så finns det med en del mörker och djup. Vissa scener var smått creepy, så som första scenen med det stora monstret Mouse King bestående av tusentals möss, och även människorna som var utklädda till möss i balettscenen. Något som skulle kunnat ge mig mardrömmar som barn, likt en viss scen i Dumbo. Och jag som vanligtvis gillar gnagare, och gnagaren vi möter här smälter man av. Mother Ginger-robottältet med hennes undersåtar, clownerna/narrarna som hoppar ur varandra likt en rysk docka och rullar ihop sig till bollar i striden mot tennsoldaterna fick jag mycket Tim Burton-vibbar av. Gillas mycket.

Med många skojiga karaktärer som är roligt och snyggt klädda och designade, bra skådespel, snyggt foto och miljöer som känns väldigt juliga, och med en rätt så deprimerande handling som ger en hopp så tycker jag att det här är en av de bättre live action-filmerna (som ej bygger på en tecknad förlaga) Disney har producerat på många år.